500 Noord-Hollanders op de bres voor erfgoed

500 Noord-Hollanders op de bres voor erfgoed

Kan crowdfunding meer betekenen voor erfgoed? Afgelopen maanden onderzochten we de kansen van crowd-engagement en crowdfunding met meer dan 10 erfgoed projecten. Dat leverde interessante off- en online campagnes op! De crowd blies onder andere Chocoladefabriek Ringers, de St Michaëlskerk en het kleinste politiebureau van Nederland nieuw leven in.  Ruim 500 Noord-Hollanders gaven tot nog toe een financiële bijdrage aan het Noord-Hollands erfgoed. Daarmee is de proef van de provincie voor erfgoedprojecten nu al een succes. Jack van der Hoek, gedeputeerde Cultuur: “Het is duidelijke dat crowdfunding het verschil kan maken voor erfgoedprojecten.”

Onze Erfgoed Pioniers

Eind 2016 selecteerden we 13 Noord-Hollandse Erfgoed Pioniers met wie we de weg naar de crowd verder onderzochten.  We signaleerden de kansen en hielpen diverse ondernemers, stichtingen en monumentenorganisaties bij het opzetten van campagnes om de crowd aan zich te verbinden. Onze Erfgoed Pioniers laten zien dat je de weg naar de crowd op allerlei manieren kunt afleggen: zowel off- als online. Zo haalde Café ’t Sluisje in Amsterdam 900.000 euro op in de vorm van certificaten. Het Haarlemse Seinwezen verzamelde financiering voor een verbouwing tijdens een diner. Daarnaast heeft het traject tot nu toe geleid tot 4 online crowdfunding campagnes. De campagne van Stichting Boei was een groot succes: Alkmaarders hielpen massaal om de gevel van Chocoladefabriek Ringers in ere te herstellen. Stadsherstel Hoorn vroeg hulp bij de financiering van de restauratie van het dak van de St Michaëlskerk. Vereniging Hendrick de Keyser heeft een actie opgezet om de tegeltableaus van het huisje van Balk in Oosterleek te restaureren. Ook de campagne van Stadsherstel Amsterdam was succesvol. Inmiddels is 37.000 euro geïnvesteerd in de herbestemming van het kleinste politiebureautje van Nederland. Het pandje, dat staat in Sloten, wordt omgetoverd tot dorpswinkeltje.

Kernkansen voor erfgoed

Gedeputeerde Jack van der Hoek: “De boodschap ‘red een stukje geschiedenis’ blijkt minder aan te spreken dan een campagne die gericht is op de toekomst. Wat wordt de nieuwe functie van het gebouw? Hoe kun je de schoonheid en historie een plek geven in een nieuwe toepassing en welke rol krijgt het pand voor de leefomgeving? Organisaties die meedoen aan het programma zijn positief over de mate waarin crowdfunding bijdraagt aan de betrokkenheid van de directe omgeving. Het krachtige van deze methode is dat de steun niet alleen bestaat uit het geven van geld, maar ook dat mensen daarna vaak betrokken zijn als ambassadeur, vrijwilliger en gids. Hierdoor komt het erfgoed weer tot leven.”

Komende maanden gaan nog 3 andere erfgoedprojecten met hun campagne aan de slag.

Aankondiging: handboek Crowdfunding & Erfgoed

Deze zomer verschijnt het handboek Crowdfunding & Erfgoed in samenwerking met de Provincie Noord-Holland waarin we de lessons learned en kansen voor erfgoed naar aanleiding van deze pilot delen. Op de hoogte blijven van deze uitgave? Mail of bel Wendy de Boer, wendy@douwenkoren.nl, 020-3033079.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *